Vuurwerkangst

Home/adviezen/Vuurwerkangst

Vuurwerkangst

Tips voor hond en kat

Helaas wordt vuurwerk niet alleen op oudejaarsavond afgestoken, maar ook in de weken daarvoor en daarna. Voor veel dieren levert dit stress op.

Hieronder staat kort samengevat hoe u hier het beste mee om kunt gaan en wat u voor uw dier kunt doen om de angst te verminderen of te voorkomen. Niet negeren Heeft u een hond die bang is voor vuurwerk? Neem zijn angstgevoelens dan serieus. Helaas wordt er nog vaak gezegd dat je een hond die angstig is moet negeren. Hem negeren geeft hem echter geen veilig gevoel maar laat hem “in de kou staan” en kan de angstgevoelens vergroten! (Dit geldt overigens voor alle soorten angstgedrag!).

Leer uw hond liever dat hij veilig is bij zijn baas en dat hij niet hoeft te vluchten. Vang uw hond daarom altijd op als hij schrikt en steun bij u komt zoeken. Hiermee voorkomt u dat uw hond in paniek naar huis rent (waar het voor hem veilig is) met alle gevaren van dien.

Voor het eerst Voor honden die voor het eerst geconfronteerd worden met het geluid en de lichtflitsen van vuurwerk, is het belangrijk dat u als baas weet hoe te reageren als de hond schrikt. Dat een hond schrikt van een harde knal is normaal. Een hond die nog niet bang is voor vuurwerk, zal meestal snel herstellen van deze schrik. Dit is het moment om de hond te laten zien dat het leuk en veilig is bij de baas, door hem af te leiden met iets leuks of iets lekkers.

Als de hond door de schrik toch vlucht, raak dan niet in paniek, maar probeer de hond op een rustige en vriendelijke manier naar u toe te lokken. Komt de hond naar u toe, beloon hem dan en lijn hem aan zodat hij niet meer kan vluchten. Het is handig om een speeltje op zak te hebben zodat u even met de hond kunt spelen om hem af te leiden en van de schrik te helpen herstellen. Als blijkt dat uw hond binnenshuis ook schrikt van de vuurwerkgeluiden probeer hem dan af te leiden door middel van spel of een lekkere kluif. Als hij dit niet aanneemt, geeft dit aan dat de hond veel stress heeft en is het verstandig om hulp in te schakelen om te voorkomen dat het probleem erger wordt. Komt de hond naar u toe voor steun, laat dan zien dat u er voor hem bent door hem gerust te stellen.

Het is geen enkel bezwaar als de hond “gezellig” bij u komt liggen en zich daardoor beter voelt.

Katten

Voor katten is het vooral belangrijk dat ze de dagen rond oud en nieuw binnen blijven. In huis zullen ze zelf vaak een rustig plekje opzoeken waar ze zich kunnen verstoppen. De gordijnen sluiten en de kat een zo rustige mogelijke plek bieden is vaak al voldoende om de grootste angst weg te nemen. Maar ook voor de meeste katten geldt dat een beetje steun hen een veilig gevoel geeft.

Bach Bloesem

Een veilig en natuurlijk middel om angst bij honden en katten te verminderen of te voorkomen zijn de Bach Bloesem Remedies. De Bach Remedies staan bekend om hun heilzame werking bij stresssituaties en helpen direct om angst- en paniek gevoelens te verminderen. Ook voor honden en katten die nog niet bang zijn, kan het goed zijn de druppels te geven. Mocht het dier dan toch ergens van schrikken dan is de kans groot dat hij hier sneller van herstelt en geen blijvende angst ontwikkelt. Naast de Bach Bloesem Remedies zijn er ook nog andere natuurlijke middelen die angstverminderend werken. Hierbij kunt u onder andere denken aan homeopathische en fytotherapeutische middelen dier het dier niet versuffen, maar wel helpen ontspannen. Ook zijn er speciale halsbanden en stekkers die feromonen afgeven waar het dier rustig van wordt. De laatste tijd wordt er ook veel gebruik gemaakt van het “Thundershirt” voor angstige en nerveuze honden. Dit heeft hetzelfde effect als het bakenen van baby’s en geeft een beschermd gevoel.

Is uw hond of kat angstig voor vuurwerk of wilt u dit voorkomen, neem dan de volgende tips in achting:

 • Laat de hond op tijd uit en houdt de hond (ook de dagen voor en na Oud en Nieuw) aangelijnd zodat hij niet kan vluchten.
 • Zorg dat de kat niet naar buiten kan de dagen rond oud en nieuw.
 • Voor sommige honden is het beter om de gordijnen te sluiten zodat ze het vuurwerk niet kunnen zien. Maar andere honden voelen zich juist beter als ze kunnen zien waar het geluid vandaan komt. Het is dus goed om uit te proberen waar uw hond het beste op reageert.
 • Voor katten is het meestal beter als u de gordijnen sluit.
 • Zet de muziek of de tv (luid) aan waardoor de harde knallen minder binnenkomen, maar let er op dat er om 00:00 uur op veel zenders ook vuurwerk wordt getoond.
 • Geef de hond iets te kluiven of ga met hem spelen om hem af te leiden.
 • Blijf (thuis) bij de hond of kat zodat hij niet alleen zit als het vuurwerk rond hem losbarst.
 • Geeft u een feestje? Houd dan rekening met de hond of kat. Veel drukte en mensen die uw dier niet goed kent zal de stress vergroten. Instrueer uw visite en geef het dier een rustige plek.
 • Neemt u de hond mee naar een feestje? Zorg dan dat hij een veilig plekje heeft met een vertrouwde geur (kleed of jas of iets dergelijks) en neem iets te spelen en te kluiven voor hem mee.
 • Let er op dat de hond of kat niet kan ontsnappen als de mensen om middernacht naar buiten gaan om van het vuurwerk te genieten.
 • Om te weten wat de beste aanpak is voor uw hond en om op de lange termijn iets aan zijn angst te doen, kunt u het beste een afspraak maken met een gedragstherapeut. Deze is opgeleid om u te leren het angstgedrag te herkennen én de hond op de juiste manier te begeleiden.

About the Author:

Eigenaar dierenspeciaalzaak "Hond en kat aan de zaan". Gediplomeerd Bachbloesem therapeut, gedragstherapeut voor honden en katten.